Należałoby posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niezwykle cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film